Om die vraag te beantwoorden, zijn heel wat antwoorden op andere vragen nodig. Wie een hypotheek heeft, heeft te maken met rente en aflossing. Vaak gebeurt dit in de vorm van annuïteiten, dat wil zeggen dat de maandelijkse bruto betaling hetzelfde is bij een gelijkblijvende rente. Zo’n maandelijkse betaling is opgebouwd uit rente en aflossing. Gedurende de looptijd wordt steeds meer afgelost, waardoor het rentebestanddeel steeds kleiner wordt. De bruto maandlast blijft namelijk gelijk. Aan het eind van de looptijd zal het rentebestanddeel nog minimaal zijn en de aflossing naar verhouding erg groot.

Hypotheekrente is nu relatief laag

Wanneer verandert nou die vaste maandbetaling? Als de rentevaste periode wijzigt. Op dit moment zitten veel mensen met een hypotheekrente die relatief laag is. Wie nu een rentevaste periode heeft van 10 of 20 jaar, zal zich afvragen: is het slim om over te sluiten en daarmee goedkoper uit te komen? Dan is er een volgende vraag nodig: hoe hoog is de rente nu, hoe lang loopt de rente nog en wat zou je willen? Hoeveel zekerheid wil je? Vind je het prettig om de rente, bij wijze van spreken, voor de hele resterende looptijd vast te zetten? Of ben je meer de persoon die kiest voor de laagste rente, met een lagere maandlast en minder zekerheid? Als de rente stijgt, is het denkbaar dat het slim is om de rente nu vast te zetten, tegen de huidige lage rente. Of je daarmee voordeel behaalt, is de vraag. Daarvoor moet worden uitgerekend: wat is het verschil tussen de oude en de nieuwe rente? En wat kost het extra? Is er sprake van een boeterente?

Neem contact op met me om te bepalen of het slim is je hypotheek over te sluiten

Financieel Lokaal kan je helpen met de juiste berekeningen te maken, samen met je de juiste argumenten op een rij te zetten en aangeven of er in jouw situatie voordeel zit in het omzetten van de hypotheek.

Bron: FFP.nl

Hypotheek berekenen